2022. július 07. csütörtök Donát, Apollónia

Napkelte: 4:55 Napnyugta: 20:42

CHF CHF 412,97
EUR EUR 409,98
USD USD 400,21

Ön nincs bejelentkezve, kérjük jelentkezzen be:

Névnaptár

2012.09.23. 13:06
 

A Névnaptárban a magyar keresztnevek adatai (eredet, nem, névnapok, leírás) találhatók meg. A névnapok ABC és hónap szerint vannak rendszerezve. Lehetőség van egyszerű illetve részletes keresésre is, a névnapot a felhasználó egyetlen kattintással beemelheti saját Eseménytárába.

Névnapok jelentősége napjainkban

A világ egy részén a születésnap mellett a névnap megünneplése is szokás. Ekkor az adott naptári naphoz tartozó keresztnevet viselő személyt a családja, barátai megünneplik. A családtagok, barátok gyakran meg is ajándékozzák egymást a névnapjukon, a nőket általában virággal. A névnapok egy része a szentek egyházi ünnepnapján alapul. A névnap, mint minden más jeles nap, alkalom az ünneplésre. Egyes nevekhez verses gyűjtemények és névnapi köszöntők, rigmusok továbbá tréfás szólások, kifejezések kapcsolódnak.

Magyarországon általános szokás megünnepelni a névnapot, azonban az kevésbé jelentős és kevésbé személyes, mint a születésnap, ugyanis szélesebb körben köszöntik fel az embert, és csekélyebb külsőségekkel. Habár Magyarországon valamennyi adható utónevet a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének kell engedélyeznie, a névnapok kijelölésére nincs központi szerv, vagyis tulajdonképpen a naptárban lévő névnapok nem hivatalosak. Arról, hogy egy új névnek mikor legyen a napja, a naptárkészítők, például az egyházak döntenek, annak okán, hogy a névnapok eredetileg is valamilyen szent ünnepéhez kötődtek.

A névnapok ünneplése – a magyarokon kívül - számos nép körében elterjedt. Megünneplik a névnapokat például a csehek, lengyelek, oroszok, románok, szlovákok, valamint a skandináv és a balti országok lakói. Egyes országokban, mint például Lengyelország a névnap ugyanolyan fontos ünnep, mint a születésnap. Nem ünnepelnek névnapot viszont például az angolszász országokban, Franciaországban, Hollandiában. A balkániországok közül az ortodox hagyományú népeknél (pl. bolgárok, görögök, szerbek) az egyes szentek ünnepnapján elterjedt szokás a névnap ünneplése, a katolikus népeknél (horvátok, szlovének) ugyanakkor a névnap ünneplése mára kiment a divatból.

 (Forrás: Wikipédia)

Hozzászólások:

Még nem szólt hozzá senki.

A kommenteléshez be kell jelentkezni!

tipptár