Gemenc Whsikey Kóstolójegyzetek

Gemenc 0000-5X Single Barrel 100 % tritikálé

Tritikálé whiskey (film)

A whiskeyshop.hu a lepárló tulajdonosát, Szőke Lajos lepárlómestert kérdezte a termelésről és a tritikálé whiskeykről.

Gemenc 5X Whiskey - 100% tritikálé
Kóstolás előtt kb. 15 percig hagytam szellőzni a pohárban

Illata: Szárazabb, bourbön hordós, némi virágmézes, de inkább réti virágporos. Egyértelműen USA feeling!

Íze: Folytatódik az amerikai "savanykás" bourbon-ös ízvilág (Sour Mash) egy gyümölcsös ízvilággal. ( Pl: ezért is jutott eszembe róla a Buffalo Trace. Viszont ez a 100 % Tritikálé kerekebb ízvilág és fűszeresebb is számomra) Elsőre szárazabb virágméz szerű jegyek, de enyhébben, némi tölgyes hordóssággal a vanília mellett, de a fő gerince az ízeknek a bourbonös savanykás amerikai whiskey íz világ. Eléggé tanninos a 3 és fél éves érlelése ellenére is, szépen egyben van. A tritikálés jellegzetes telten fűszeres ízvilág is szépen megjelenik. Ezt is vártam tőle! Kellemesen savanykás,( mint a jó bourbonök általában, és ez számomra pozitív meglepetés volt.). mindemellett gyümölcsös is, de nem durván. Enyhébb gyümölcsösségében meggy jelenik meg és némi grapefruittal, valamint enyhe banánossággal. Szárazabb (úgy használom eme jelzőt, mint boroknál az édes ellentettje) jellege van a 100% Rozs és a 2024 whiskeyekhez képest. Számomra ezért és a jellegzetes tritikálés fűszeressége miatt is győzte le az előző kettőt, amik szintén kiválóak amúgy!

Lecsengése: Jellegzetes gemenci tölgyhordós, USA bourbon feeling. közepesen.

Kóstoló: Licskó László (licskol)

Whisk(e)y rajongó, szakértő. A Whisky Kedvelők Köre Facebook csoport tagja.

Kóstolás időpontja: 2020. június 21.

c

Gemenc 0100 Single Barrel - 100% rozs kóstolás

Kóstoló: Licskó László (licskol)

Whisk(e)y rajongó, szakértő. A Whisky Kedvelők Köre Facebook csoport tagja.

Kóstolás időpontja: 2020. május 16.


Fotó: Licskó László

c

Gemenc 0100 Whiskey - 100% rozs
Kóstolás előtt kb. 15 percig hagytam szellőzni a pohárban

Illata: Édeskés, akácos, virágos illatok, mely leginkább nekem muskotályra hasonlít.

Íze: A kezdeti lágy fehérboros, némi mazsolás ízvilágot nem túl hosszú időn belül felváltja a vanília és a rozsoknál megszokott fűszeresség, ami talán leginkább csípősnek nevezhető borsosság. Majd a korty végén a hordós ízvilág is fel -fel bukkan, de halkan, épp ahogy szükséges. Pont emiatt a vaníliás és zsenge tölgyes-hordós jellemző miatt az amerikai feeling az ízeken végig jelen van a kóstolás során. Gyümölcsösnek gyümölcsösebb, mint az átlag amerikai whiskey (gondolom amiatt, mert ez szűretlen, nem úgy mint a legtöbb azokból) viszont nem túl édes, inkább félédes. Ez a gyümölcsösség igazából nem megy a rovására annak, amit egy igazi rozs whiskeytől vár az ember, mert szépen megjelenik az várt a lágyság és a fűszeresség kombinációja. Nekem kicsit hasonlít pl: a Wild Turkey Rye-ra, de főként úgy mintha azt feltuningolták volna gyümölcsösséggel és a végén pedig csípősebb fűszerességgel, ezért is másabb, mint a megszokott rozsos whiskeyk. Igazi kuriózum ez a Gemenci is. Igazán lágy, tanninos a 48 % erősség ellenére is. Többnek mondanám vakteszten, mint 3 és fél éves.

Lecsengése: Akácmézes-vaníliás, fekete borsos, majdnem közepesen hosszú.

0100

Gemenc 2024 Single Barrel kóstoló

Kóstoló: Licskó László (licskol)

Whisk(e)y rajongó, szakértő. A Whisky Kedvelők Köre Facebook csoport tagja.

Kóstolás időpontja: 2020. május 9.


Fotó: Licskó László

c

Gemenc 2024 Whiskey -
Kóstolás előtt kb. 15 percig hagytam szellőzni a pohárban, mindenkinek ezt javaslom.)

Illata: Gyümölcsös, talán aszalt almás leginkább, leheletnyi tölgy hordó és nem hiszitek el, de akác

Íze: Komplex gyümölcsösség dominál végig a visszafogott hordós ízvilág mellett. Nagyon egyben van, érett, telt (3 és fél éves ugyan, de komolyan mondom 8 évesre tippelném vak teszten az tuti.) A pörkölt árpamaláta füstösség nagyon kellemesen és visszafogottan jelenik meg és barrique boroknál megszokott füstös ízvilággal. Ízében megjelenik a vanília, alma, faeper,banán, visszafogott hordós-tölgyesség, de masszív gyümölcsösség az fix! Az utolsó 1 cl-hez egy csepp vizet adtam, melyben előkerült a némi kukoricás feeling, amiről addig szó sem volt ) Víz nélkül javaslom, mert nem is érezni, hogy 48% -os tele ízekkel, de szellőztetés javasolt.(Mert nem engedünk 48-ból ugyebár Gemencen sem!)

Lecsengése: banános főleg de tölgyes jegyek is elő bukkannak közepesen hosszú módon.

Eddig a Best of Gemenc Whiskey nekem

Bobály Emese pörbölyi Gemenc Whiskey kóstoló jegyzete

Kóstoló: Bobály Emese

Bobály Emese"A nemes nedű folyékony költemény, amelybe a megalkotó lehel életet, azután a pohárba folytatódik a kiteljesülés a kóstoló személlyel." Közel tíz éve a vendéglátás vadász mezején vagyok megtalálható, bartenderként és sommelierként legfőképpen. A minőségi italok megismertetése a hitvallásom, ezt a végeláthatatlan palettát kívánom egyre jobban felfedezni és közvetíteni. Fontosnak tartom a hazai szép nedűket, és az általuk képviselt értékeket.

Kóstolás helyszíne: Gemenc Distillery, Pörböly
Kóstolás időpontja: 2020. április 24

c

Gemenc 2024 Whiskey -  0042 számú hordó
Illatában mezei virágos jegyek fedezhetőek fel, némi friss fehérhúsú barackkal és cseresznyével. Ízében kezdetben édes, mézesebb jelleget éreztem, utána a kandírozott körte tűnt fel, a végén pedig egy fűszeres füst zárta le a történetet.

Gemenc  1030  - 0018 számú hordó
Diós, pirított mogyorós és fás jellegű illat, kedves lágyabb füsttel Kezdetben ízlelve édesség, majd élesebb fűszeresség, szegfűborssal, szerecsendióval. Utóízben étcsokoládé és mandula jelentkezik.

Gemenc 0016-1010-1  - 0060 számú hordó
Sokrétű illatkompozíció. Mind virágos, gyümölcsös, és aszalvány illatok vonulnak fel az illatpalettán. Aszalt szilva, hársfavirág, sárgabarack egyaránt feltűnik némi akácméz társaságában. Ízében kandírozott gyümölcsök (narancshéj, citrusok) mézes jegyek mutatkoznak, a végén pedig egy füstös szegfűszeges íz jelenik meg.

Gemenc 0100 whiskey -  0072 számú hordó - 100% rozs
Kezdetben vanília és kókusz, levegőztetés után mézeskalácsos fűszereket illatólhatok. Ízben konyakos meggy, csokoládé. Utóízében füstölt méz és kardamon bújik meg.

tipptár